zondag 29 juni 2014

Voortschrijdend inzicht
De afgelopen 2  jaar hebben we ‘verschralings-maaibeheer’ toegepast: In september werd met materiaal van Landschap Noord Holland en met behulp van 10-tallen familieleden en vrienden het land gemaaid en afgehaald. Leuke dagen, maar ook zwaar en weinig tijd voor elkaar. Het moest in de 3 dagen gebeuren. Toch zien we voorzichtig resultaat: veel meer bloemen, meer verschillende grassoorten. Maar vooral overheersend veel gras. Een andere manier lijkt het  ‘ecologisch maaibeheer’, gebaseerd op wat in de natuur zelf gebeurt. Grote grazers vreten in hun terrein elke dag een beetje. Daardoor ontstaan patronen in het veld. Zo veel variatie als de grazers kunnen we niet bereiken, maar we kunnen wel proberen een beetje in de buurt te komen. Door goed te kijken naar de vegetatie-ontwikkeling en het hele jaar door kleine stukjes te maaien, kan een aantrekkelijk en gevarieerd terrein ontstaan met een hoge natuurwaarde.
Tijdens de broedperiode (1 april – 15 juni) zal de grote weide en de moerastuin worden ontzien. Maar dan zijn er altijd nog de boomgaard, zonneweide, langs de paden en de rietkragen. Graag willen we iedereen vragen -op zijn tijd- een stukje te komen zeisen en afhalen. Al is het maar een paar vierkante meters. Heerlijk ontspannend, fysiek werk. Beter dan elk fitness-parcours.  En ook nog                                                                                   wat tijd om van de andere heerlijkheden van onze                                                                                               Buitenplaats te genieten.



Vooral de fazanten zijn dit jaar succesvol. Op een dag telden we 9 jonge fazanten. Uit de rietkragen, deze winter niet gemaaid , opvallend meer het onmiskenbare gezang van rietzangers en kleine karekieten.  
De bosrietzanger en fitis komen geregeld even buurten. 2 jonge ganzen wisten geen aansluiting te vinden bij de crèche en bleven hangen rond de kantine. Binnen een week was hun tragisch lot beschoren.













Op het Landje van Kanters heeft Willem voor het eerst een fors exemplaar van de ringslang aangetroffen, zich koesterend in de zon. Nu maar hopen                                                            dat zij onze broedhopen weten te vinden.



De opslag tussen de kantine en schuur is afgebroken, om straks plaats te maken voor toilet-en doucheruimte




woensdag 4 juni 2014




 Dit jaar geen jonge zwanen. Moeder zwaan was moedig begonnen. Het mannetje werd echter verdreven door een andere zwaan. Na 4 weken alleen verliet zij het nest met de 4 eieren.
-          




        De zachte winter maakte veel klussen mogelijk. De werkplaatsen zijn opgeruimd en ingericht. Een vaste brug met de buren maakt verdergaande samenwerking mogelijk. De appelsap is omgezet in VBC ider (Vuurlijns Biologische Cider).  De afwatering van de grote weide verbetert door een smalle goot. Bij het graafwerk vonden we emmers vol aardewerk- en porseleinscherven. Daarbij veel brokstukken van vroeger genot: aardewerk pijpjes. Waarschijnlijk is de weide aan het begin van de vorige eeuw opgehoogd met grond van elders. 










      Braakballen op de omgewaaide els. Daaruit komen de onmiskenbare restanten (pootjes en schedels) van minimaal 7 veenmolen.










      

    



  



















      Begonnen met de inrichting van de moestuin in de oude kas. Vooral een strijd tegen mollen, veenmollen, onkruid en slakken. Maar er blijft vast genoeg over.  De boomgaard staat er mooi bij. Het lijkt vooral een goed pruimenjaar te worden.


      De oude Agria balkmaaier blijft een worsteling: de maaibalk is gereviseerd, de olielekkage verholpen met een nieuwe pakking, nieuwe V-snaren en uitlaat en dan breekt het koppelingskabeltje. Dat betekent veel zeisen (zonneweide, boomgaard, rietkragen). We krijgen de slag al aardig te pakken.


-                
     En ondertussen is er vooral een hoop te genieten.
-